Nogle var forbeholdt de adelige

Der er racer, som først sjældent kom ud til almindelige mennesker. Racer som i mange år og generationer var forbeholdt de adelige, og blandt dem finder vi faktisk en dansk hunderace, broholmeren, der en race, som er blandt de store. Den kan let veje 60 kilo, og den var i mange år kun at finde hos de danske kongelige og på herregården Broholm.

Faktisk var de danske kongelige så glade for hunderacen, at de valgte at få deres hunde udstoppet eller få dem med på de mange portrætter, som du kan se på de danske herregårde samt slotte, og specielt Frederik den 7. var meget glad for sin store broholmer, Tyrk, som kan ses på mange billeder.

Adelshunde verden over

Den kinesiske adel havde deres store jadehunde, som de var kendt som. Det har dog intet med jade at gøre, men de store slædehundelignende vovser havde grønne øjne som jade, deraf navnet. Det var hunde, som var af så stor værdi, at der var dødsstraf for at prøve at smugle en hvalp ud fra den forbudte by, som var det eneste sted, hvor de befandt sig.

Hos de kongelige i England og på de andre britiske øer har det været andre racer, og en enkelt er stadig meget populær også op til vor tid. Det er welsh corky, den lange hund med de korte ben, som den engelske dronning og hendes moder før hende begge har været så glade for og har haft utallige af.

Hos den skotske og den irske adel har det været hunde, som har passet noget bedre til de store vidder og den måde, som de har levet på i det barske nord. Det er den irske ulvehund, en hund som er stor, meget stor. Faktisk er det verdens højeste race, og der er et stort fællestræk til den skotske hjortehund, idet de ligner hinanden så meget, at det for det utrænede øje kan være svært at se forskel.

Det er hunderacer, som i mange år var forbeholdt de kongelige og adelen, men som til sidst kom ud til den almindelige befolkning, men de to store hunde i Skotland og Irland vandt ikke befolkningens hjerter. De er store og indtager meget mad, de var for dyre for den fattige befolkning, men det lykkedes alligevel at få racerne til at overleve til vor tid.