Førerhunden er menneskets ven

Er man blind eller svagtseende, er det en fordel at have en førerhund, som kan hjælpe en i det daglige. I Danmark bliver nogle hunde trænet helt fra de er hvalpe til at varetage opgaven med at være førerhund.

Hvad skal en førerhund kunne?

Førerhunden oplæres til at kunne guide sin ejer rundt i huset eller på gaden. Derhjemme kan det være, at man har brug for hjælp, når man skal fra rum til rum, eller hvis man skal fra stuen og ud i haven. Førerhunden kan fortælle en, om der er fare på færde, eller om det er ok at gå, når man bevæger sig rundt derhjemme eller i trafikken. Formålet er at beskytte ejeren, så vedkommende ikke går ind i reoler, vægge eller døren, river ting på gulvet eller falder. Er man udendørs, så er det også meget vigtigt, at hunden kan guide sin ejer over gaden, ind og ud af offentlige transportmidler samt sørge for, at man når frem til bestemte destinationer eller aftaler. Det er ikke altid, at trafiksignalerne giver lyd, hvilket er et problem for blinde og svagtseende, også selvom de har førerhund med.

En tryg ven ved din side

Hunden er en tryg ven at have ved sin side, hvis man er blind eller svagtseende. Den kan nemlig hjælpe en med at få en mere sikker hverdag. Derudover er det også hyggeligt og trygt at have en firbenet ven liggende ved siden af, som kan holde en med selskab, og som også kan give hals, hvis der kommer uønskede gæster. Med en førerhund får man et par ekstra øjne, og samtidig får man en god kammerat og sparringspartner, som kan hjælpe en, når man skal udføre forskellige gøremål i hverdagen. Det er ofte store hunde som fx labrador eller schæfer, der bliver uddannet som førerhunde. De er intelligente og venlige, og når man først har fået en førerhund inden for dørene og er blevet venner, så har man en kammerat for livet.