Hver har sit formål

Selvom en hund bare er en hund, og de har så mange fælles træk, så er der alligevel forskel på den måde, som de er blevet avlet på. Hundene er nemlig avlet med forskelligt formål for at gøre arbejdet lettere for os mennesker. Der er hunde, som er avlet til at hente skudt vildt i vand, hvilket er hunde som labradorer og andre retrievere. Hunde som har svømmehud mellem poterne, som er gode svømmere og kan arbejde selv i meget koldt vand længe, og det i et roligt og stabilt tempo uden at blive trætte.

Andre hunde er opdrættet til at holde tyve og røvere ude. De er frygtløse forsvarere af hus og hjem, og der er ikke mange, som frivilligt giver sig i kast med de store kæmper, der findes over hele verden fra Asien til Europa.

Der er hunde som nærmest er avlede til kun at jage, og de er næsten ikke til at holde tilbage, når de er på jagt. Det er hunde som norske elghunde, der er notoriske jagthunde, og de er faktisk slet ikke til at holde i byen. Det samme gælder for andre spidshunde/jagthunde som den karelske bjørnehund. En hund, som er avlet i området Karelien, der ligger mellem Finland og Rusland. Et område, hvor både naturen og menneskene, som bor der, er barske, og de dyr, som de har hos dem, naturligt også er det.

Andre hunde er avlet for at være med til at holde gårdene fri for mus og rotter og holde trit med landmanden. Det er terrierne og dem, som i dag er blevet til for eksempel dansk svensk gårdhund eller den, som for mange også er lig med Matador, selvom den hund, som de bruger faktisk er en foxterrier.