Avl på hunde

Mange mennesker elsker hunde, og mange drømmer endda om at avle på deres egen hund, så der kan komme hvalpe efter det dyr, man holder allermest af i hele verden.

Nogle vælger ligefrem at gå så vidt som til at oprette deres egen kennel, og så bliver avlen pludselig til et lidt mere alvorligt foretagende, Det er afgørende, hvis man ønsker at avle på hunde, at man tager arbejdet alvorligt og sørger for, at man dels opfylder alle love og regler, dels også opfylder de mere moralske regler, der er omkring avl på hunde – nemlig at man kun avler på dyr, som man ved har et godt og sundt temperament , og som man derfor kan avle hvalpe på, som kunderne bliver glade for at få.

Få rammerne i orden

Vil man drive kennel på andet end hobbyniveau, skal man have et CVR-nummer, så man kan drive virksomhed, og man skal have de fysiske rammer på plads. Det kan være nødvendigt med et lån for at klare de investeringer, der er nødvendige, og her kan man for eksempel undersøge mulighederne hos Qred, som tilder erhvervslån af forskellig type og størrelse.

En moderne hundekennel er et udstyrsstykke, fordi man som avler skal vise kunderne, at man har forstand på sagerne og også tager dyrenes velfærd meget alvorligt. Så det er slet ikke usædvanligt at finde specialbyggede staldlænger med båse til hundene, hvor gulvene er opvarmede og der er blid musik i højttalere, så dyrene afstresses og kan leve et behageligt hundeliv.

Mange kennelejere har dog også stadig deres avlsdyr inde i deres egne boliger, og så får man nogle hvalpe ud af det, som fra starten er socialiserede til at kunne leve uproblematisk blandt mennesker. Disse hvalpe bliver som regel også hurtigere renlige end hvalpe, der har gået deres første uger i en stald, fordi de fra starten bliver indpodet med de vaner, der er i en menneskehjem.

Racers popularitet skifter

Hunderacer er som det meste andet præget af mode. Nogle racer bliver på et tidspunkt moderne, så alle mennesker gerne vil have netop dem, mens andre bliver umoderne – selv om de er mindst lige så dejlige dyr som de andre.

I øjeblikket er det små hunde som franske bulldogs, mops og de små terriere, som er in, mens pekingesere efterhånden er et sjældent syn, selv om det er en fantastisk dejlig hunderace. Store hunde er altid populære, og danskernes favorit er nok labradoren, som er kendt for sit vennesæle temperament, samtidig med at den kan bruges professionelt eller på hobbyplan til eksempelvis jagt.

Uanset hvad man vil med en hund, er det vigtigt, at man køber den hos en ordentlig avler og ikke hos en af de uetiske hundehandlere, som desværre florerer på nettet og sælger dyr, der ikke har et godt helbred og som sjældent er trænet i at omgås mennesker.